Jum belajar bahasa cina ! :D

Assalamualaikum & Hello Hello Kitty .

lama gak aku tak update blog kan ? sekarang ni aku jarang sangat dapat update blog . so , tak kerap lah aku update blog lepas ni . SPM pun tak lama lagi . tinggal beberapa bulan . fuhh ! pasal exam lepas , aku bersyukur sangat sebab semua nya meningkat ! you go girl ! dapat top 5 dalam kelas . lepas ni kena usaha lagi kan kan kan ?  hihihi .

hari ni aku nak ajar korang bahasa cina . tapi yang basic jer ! sharing is caring kan ? hihihi . sharing is loving . sharing is power ! awww~ *tak ada makna . tapi yang aku ajar ni mandarin okayy :)


so , here we go !
wo shi Yuyun , maksudnya , nama saya Yuyun :)


BASIC :)


wo = aku / saya
ni = kamu / awak / kau
cantik = leng lui
comel = qer ai
sayang = ai
zhe' =  ini
na' = itu
shi' = ialah
ba'ba = ayah
ma'ma = emak
ge'ge = abang yg tua
jie'jie = kakak yg tua
di'di  = adik yg bongsu lelaki
mei'mei = adik bongsu perempuan
pengyou = kawan
wo' de = saya punya
ni' de = awak punya
ta' de = dia punya
women = kita
women de = kita punya
nimen = kamu
nimen de = kamu punya
tamen = mereka
tamen de = mereka punya


1 = yi
2 = er
3 = san
4 = si
5 = wu
6 = liu
7 = qi
8 = ba
9 = jiu
10 = shi
11 = shi yi
12 = shi er
13 = shi san
14 = shi si
15 = shi wu
16 = shi liu
17 = shi qi
18 = shi ba
19 = shi jiu
20 = er shi

sa = ge
puluh = shi
ratus = bai
ribu = qian


example :
dua puluh satu
(er ) ( shi ) (yi)
empat ratus empat puluh lima
( si) ( bai) (si) (shi) (wu)
khasaw - batuk
holong tong - sakit tekak
fasau - demam
si ah kaw - darah tinggi
tan yau peng - kencing manis
tan kunchun - cholesterol
tong tong - sakit kepala
fu shi - tarik nafas
chi lai - bangun
shong fong - selsema
tham - kahak
  
wo xi huan ni= saya suka awak
wo hen xiang yuen ni/wo hen xiang ni= saya rindu pada awak
ni chi fan le ma? = awak dah makan ke?
wo hen lei = saya sangat penat
ni men,an jing.. = kamu semua, tolong senyap.. (ta men= mereka semua)
wo yao hui jia = saya nak balik rumah
ni hen piao liang/ni hen mei = awak sangat cantik
ni hen xing jun = awak sangat kacak/handsome
ta da wo = dia pukul saya (ni = awak)

wo bu chi dao = saya tak tau

terima kasih = xie xie
sama-sama = bu yong ke qi


wo bu chong ming . wo chi dao yi dian-dian . HAHAHA :D
before that , lepas habis baca , LIKE la ya !

No comments:

Post a Comment